Val på Val-SM 2020

Valet har öppnat! Nominera eller kandidera på val.datasektionen.se

Infomöte med direqtionen för METAspexet

Har du funderat på att bli direqteur för METAspexet? Vet du inte riktigt vad jobbet innebär?

Vi i direqtionen för METAspexet 2020, Anton och Felix, bjuder in till ett infomöte där vi berättar lite mer om vad en gör som projektledare för ett spex och där ni kan ställa frågor till oss. Det är även ett bra tillfälle att se vilka andra som är intresserade och kanske hitta någon att kandidera tillsammans med.

Mötet kommer att hållas tisdag 7:e april kl 17:30 på Zoom: https://kth-se.zoom.us/j/172325236

KF-val öppet för röstning

Det är dags för THS medlemmar att välja representanter till Kårfullmäktige: den högst beslutande gruppen inom THS. Rösta senast 12 april 23:59 på ths.kth.se/vote

Viktig information angående omtentor i april

Mot bakgrund av covid-19 kommer justeringar att göras gällande omtentamensperioden 14–17 april.

Målet är att examinationsformen för omtentamen ska likna ordinarie examination i största möjliga mån, samtidigt som den ska vara möjlig att genomföra digitalt på distans med de tekniska lösningar som KTH har tillgängliga.

Följande justeringar görs:

Tiden för tentamensanmälan förlängs till 2020-03-30 kl. 24:00. Enbart studenter som har anmält sig före deadline kommer tillåtas tentera. Plussning kommer inte vara tillåtet denna omtentamensperiod.

Tentamen kan komma att genomföras som hemtentamen med inlämningsuppgifter eller quizzar i Canvas. Vissa salstentor kan komma att ersättas med muntlig tentamen via Zoom. Andra alternativ är att examinationen utformas med inlämningsuppgifter eller quizzar i Canvas samtidigt som studenter, lärare och tentamensvakter är uppkopplade med kamera och ljud till ett webbmöte i Zoom.

När anmälan stängt kommer examinator att kontakta alla studenter som anmält sig för att meddela hur examinationen kommer att utformas. Detta gäller även studenter med kompensatoriskt stöd.

Alla frågor gällande IT-stöd hänvisas till IT-support: https://kth.se/student/kth-it-support

Glöm inte att hålla dig uppdaterad via https://kth.se/corona

Länk till Revisions-SM

Länken är: https://kth-se.zoom.us/j/319121315

Vänliga hälsningar D-rektoratet

Förvaltningsrevisionsrapport till Revisions-SM

Förvaltningsrevisionsrapporten till Revisions-SM finns att läsa här.

Angående utförande av Revisions-SM

Det är snart dags för Revisions-SM. Mötet kommer ske digitalt via programvaran Zoom. En länk till Zoom mötet kommer att publiceras i detta inlägg samt mötets facebookinlägg klockan 17:00 den 26:e mars.

Med vänliga hälsningar, D-rektoratet.

Need for experts in online software tools to aid epidemiologists - urgent

Erbjudande om att hjälpa till med mjukvaruverktyg för att lösa covid-19-epidemin:

Dear all,

Please forward to persons you think suited.

I started working with Nele Brusselaers, Associate professor of clinical epidemiology, team leader at the Centre of Translational Microbiome Research at KI.

There are very few epidemiological models available on COVID19 outbreak and people typically have their own home tools of sorts.

We see a need in getting online software tools for people to use in different settings.

 1. We are looking for expertise to do this.
 2. We are trying to model and publish on the outbreak in Sweden - Swedish authorities (as one of few countries) do not release key information. There is a need for transparency.

Please identify one or few persons that could help with this kind of immediately. This innitiative started yesterday night, so prepare for a non-structured organisation of this in a near future.

It would be great to have a Telco soon - there will probably be one at 14h00 with some of the persons involved.

Best greetings, Wouter <[email protected]>

DM imorgon

Hej alla medlemmar, vi i styrelsen har beslutat hur vi ska göra imorgon på DM. Det vi kom fram till är att det kommer finnas möjlighet att närvara fysiskt, men vi rekommenderar att närvara digitalt. Tiden är den samma som kallelsen angav. Styrelsen kommer vara representerad fysiskt imorgon men mötet kommer huvudsakligen ske digitalt, det är även digital närvaro som vi förespråkar. För att närvara på mötet imorgon så skickar man ett meddelande till [email protected] så får man en zoom/regellänk, eller så dyker ni upp fysiskt. Vänliga hälsningar D-rektoratet.

Angående det nya coronaviruset (covid-19)

Utlåtande från D-rektoratet angående verksamheten

På grund av omvärldsläget till följd av viruset covid-19 (coronavirus) har D-rektoratet beslutat följande:

 • Alla större eller långa evenemang, pubar och gasquer som arrangeras inom ramen för sektionens verksamhet ställs in tills vidare.
 • Vi avråder alla nämnder och projekt från att bedriva fysisk verksamhet i META, på KTH Campus eller på annan plats. Däremot uppmuntrar vi digital verksamhet.
 • Om fysisk verksamhet genomförs måste FHM:s rekommendationer för sammankomst följas.
 • Stäm av med Drek innan nya utlägg eller inköp görs.
 • Vi uppmanar alla som har förkylnings- eller influensasymtom (luftvägssymtom, hosta, feber etc.) att stanna hemma.

Varför har vi tagit det här beslutet?

Uppdateringar om utbrottet av covid-19 sker kontinuerligt och vi vet inte vad nästa steg är. Vi har valt att agera på den information vi har från KTH, THS och Folkhälsomyndigheten. Enligt FHM ökar risken för smittspridning med stora antal deltagare och långvariga evenemang, såsom pubar och sittningar. Vi vet inte hur läget kommer att utvecklas. Därför vill vi vara försiktiga med nya utlägg eftersom arrangemang kan komma att ställas in.

Den sociala pressen. När vi arrangerar ett evenemang är rädslan för att missa det säkert något som spelar in för många medlemmar. Någon kanske är lite sjuk, men man vill inte missa sittningen och går ändå. Den typen av resonemang gör människor och vi vill inte uppmuntra till den sortens beteende i dagsläget

Beslutet har varit otroligt svårt att fatta och det är många faktorer som har vägts samman för att ta det här beslutet.

Vi kommer kontinuerligt ta ställning till hur vi ska agera med grund i det rådande tillståndet.

Om ni har några frågor så är ni välkomna att kontakta D-rektoratet via [email protected].

Information från Programansvarig ang. COVID-19.

Ifall ni missat vår programansvariges meddelande angående distansundervisning kan ni läsa det nedan.

"Kära CDATE-studenter

I linje med KTH:s riktlinjer rörande covid-19 pågår ett arbete inom programmet för att, med fokus på de kurser som startar nu eller pågår i period 4, försöka tillfälligt flytta undervisningen i viss utsträckning online med digitalt innehåll och aktiviteter. Just nu rekommenderas att 'kurser över 100 deltagare erbjuda distansundervisning eller andra undervisningformer som undviker samling i stora grupper (och alltså inte ställa in den ordinarie undervisningen). I mindre kurser skall detta ske när helst detta är praktiskt möjligt.'

Snart kommer ni att få mer konkret information från kursansvarig personal.

För den senaste informationen från KTH gällande spridningen av covid-19 vänligen besök kth.se/corona.

Pawel Herman, PA för CDATE"

TM till Fotografiska! Del 2

TM besöker Fotografiska ännu en gång!! Denna gång ska vi se utställningen "Places Beyond" som har varit väldigt populär och stänger snart!

Det kommer samtidigt att finnas 4 andra utställningar på fredag så det finns mycket att se om man är nyfiken!

Vi samlas i META kl. 17:01 för de som vill åka till fotografiska tillsammans. Man är framme ~17:30 så det går också bra att möta oss på plats då.

Biljettsläpp till Vårbalen 2019

Missa inte biljettsläppet till Vårbalen idag kl. 19.00. bit.ly/DVB2020

Ett Divergent-DM

Den 17:e mars kommer Ett Divergent-DM att hållas i sal E33 klockan 17:30.

På DM kommer styrelsen, bland annat, behandla alla motioner inför Revisions-SM samt informera om ett taget per capsulam beslut.

Alla sektionsmedlemmar är välkomna!

Dokument

Kallelsen hittas här

Handlingarna hittas här

Kompletterande handlingar hittas här

Protokollet hittas här

*Inställd*Tentapub 3: Nostalgi

Året var [ett år när du var ung]. Livet var bra! Man hade inga tentor, inga bekymmer, och enda anledningen till att man inte hade pengar var för att man slösade det på godis och snacks!

Minns ni det här? Tiderna innan tentorna, hur enkelt livet var och hur ångestfritt man hade det. Nu menar jag såklart också tiderna innan KTH, vi snackar way way back!

MSN var poppin, Man lirade på Spela.se eller habbo Hotel och lyssnade på musik man hade laddat ner från limewire! Allt var bara perfekt! Den enda oron man hade var om sin tamagochi levde eller att sin crush visste vem man var. Ahhhh hänga med sina vänner på köpcentret, pranka sina polare eller ahhh egentligen alla man kände!

Får ni nostalgitripp? För det får vi och vill välkomna er till Tentapub 3: Nostalgi! Fet Nostalgisk Musik, Asgrymma människor (ehh ja... ni asså) och de godaste drinkarna ni beskådat (läs mer om det nedan!!)

tl:dr; Kom på tentapub, var nostalgiska!! Glöm tentaångesten hemma och fira att tentorna ÄNTLIGEN är över.

OBS!!!!! DKM och prylis kan gladjeligen presentera nya drinkmärken och drinkar som ni kan ta del av... SPÄNNANDE!!! De nya märkena och drinkarna släpps under pubens gång och detta vill ni ej missa!!!

 • Mat ›››››››››› Ehh tentapub... (Frysrätter finns!)
 • Öl & cider ›››››››››› 20 kr+
 • Drinkar & shots ›››› 35 kr+
 • Alkoholfritt ››››››››› 10 kr+

Bilder kan kommas att tas under puben, Skriv till oss direkt här på Facebook om ni inte vill fotas eller vill att vi tar bort en bild!

Puben är öppen för medlemmar i Data- och Mediesektionerna vid KTH och +1. Glöm inte leg och kårleg.

DESC spelar Offworld Trading Company!

Tjaba! Nästa helg/vecka är Offworld Trading Company gratis på Epioc Games Store! Gratis för alla betyder att vem som helst kan plocka upp och köra. Kom och häng i Discord och spela kul spel, primärt Offworld Trading Company!

Var? På Discord, Gamers 😎 När? 14:30, Lördag, 7:e Mars

(Om ni inte kommer åt facebook-eventet så måste ni gå med i facebook-gruppen https://www.facebook.com/groups/447431545372957/)

KF-ansökan

Fram till och med den 16:de mars kan man kandidera till THS kårfullmäktige. THS är hela KTHs studentkår och omsätter ca 40 miljoner kr per år. Som KF-ledamot är du med och representerar Datasektionen genom att diskutera fram och rösta i beslut som rör hela THS.

Om du är intresserad gå in och läs länken! Där finns ytterligare info om rollen som KF-ledamot och hur man ansöker.

Revisions-SM

Den 26:e mars kommer Revisions-SM att hållas i L1 klockan 17:30. Motionsstop är den 12:e mars klockan 23:59.

På SM kommer vi att behandla verksamhetsberättelse och bokslut för det förgångna verksamhetsåret, frågan om ansvarsfrihet för D-rektoratet 2019 samt motioner och propositioner.

Alla sektionsmedlemmar är välkomna!

Dokument

Kallelsen hittas här

Handlingarna hittas här

Funktionärsrapporterna hittas här

Matanmälan

Studienämnden söker masterstudenter

Läser du Datalogimastern och vill engagera dig i studenträttsrelaterade frågor? Är du trött på att Peer-Reviewa i alla kurser? Gillar du fika?

Studienämnden söker representanter från år 1 och 2 i mastern eftersom våra tidigare representanter åkt på utbyte. Var med och förbättra kursupplägg, uppgiftsinstruktioner och föreläsningar.

Intresserad? Maila [email protected]

INSTÄLLT: Konglig Datasektionens vårbal

Eventet är inställt p.g.a. covid-19.

Vårliga hälsningar Konglig Datasektionen! "Vintern" börjar lida mot sitt slut, vitsipporna tränger sig upp ur jorden, tordyveln går ur sitt idé, Douglas har tagit på sig ytterligare en ansvarspost och måsarna har snart lagt ägg utanför Meta. Men det största vårtecknet av alla är ju såklart att det är dags för Konglig Datasektionens vårbal!

Årets vårbal kommer att äga rum den 25:e april. Biljettsläppet kommer att ske den 11:e mars klockan 19.00. Hoppas att ni är lika taggade som oss! Mer information kommer inom kort. Följ oss på vår Facebooksida och Instagram.

Så se till att damma av schmecken, putsa finskorna, hugga tag i närmaste vän/partner och förbered er på en fantastiskt trevlig kväll!

Var? Göran Terrassen

När? 25 april Mingel från 17.00 Sittningen är planerad att börja 18.00

Hur? Högtidsdräkt - frack, långklänning eller motsvarande.

Varför? Det blir fantastiskt trevligt! En och annan kommer kanske få en medalj eller två...

Vem? Dataloger + 1 samt alumner + 1

När släpps biljetterna? 11 mars kl. 19:00

Vad kostar biljetterna? Student alkohol, 349 SEK, alkfri 299 SEK Alumn alkohol 649 SEK, alkfri 599 SEK

Vill du anmäla gyckel? Mejla [email protected]

Vi ses på Göran Terrassen!

Vårbalsarmén 2020 består av Douglas Fischer - Vårbalsgeneral Axel Elmarsson - PR-ansvarig Adam Sjöberg - Ekonomiansvarig William Agnér - Blandsaft Michael Morales Sundstedt - Raveansvarig Delta-Johnny - Tegelstensansvarig

#remarkable_wednesday

Hej alla tjejer och icke-binära på sektionen! (TLDR finns nedan)

Dagens workshop gav mig en hel del tankar och idéer som jag skulle vilja genomföra på sektionen. Framförallt fick jag lära mig hur vi tjejer* är väldigt dåliga på så kallad self promotion. Alltså att vi är dåliga på att berätta för andra om saker som vi är stolta över eller saker vi åstadkommer. Detta är män* generellt bättre på. Att vara bra på self promotion gör att du snabbare kan ta dig vidare i din karriär, vilket gör att kvinnor* lätt hamnar efter sina manliga* kollegor. Därför är detta någonting vi behöver träna på.

Jag har därför skapat kanalen #remarkable_wednesday i META-slacken. Kanalen kommer att vara öppen (i alla fall till en början, skriv till mig om du vill att det ska ändras så kan vi diskutera det). Dit är man välkommen som tjej eller icke-binär. Tanken är att vi alla där varje vecka skriver någonting som vi åstadkommit under veckan, någonting som gör oss remarkable eller något vi är stolta över. Det ska vara en plats där vi hyllar varandra för våra insatser och där vi får en chans att träna på våra self promotion skills!

* Jag hänvisar i texten till tjejer/kvinnor och killar/män. De studier som vi pratade om på workshoppen nämnde ingenting om icke-binära och jag vill inte skriva någonting som kanske inte är sant, vilket är varför jag inte har inkluderat icke-binära i texten. Självklart är man välkommen in i slack-kanalen som icke-binär!


TLDR; För alla tjejer och icke-binära finns nu en kanal i META-slacken ( #remarkable_wednesday ) där vi varje onsdag skriver någonting vi är stolta över eller har åstadkommit den veckan. Där hyllar vi varandra och får träna på våra self promotion skills!

Bowling 1 med Stack Overbowl

Bästa Datasektionen!! Efter månader av rigorös bowlingträning har Kingpin återuppstått för att fixa ett bowling event!

Vill du lära känna nya personer? lära känna gamla vänner? spela bowling och visa dina skills eller bara ha kul! Då tycker jag att det här är för dig!!

För er som inte vet vilka Stack Overbowl är, så är vi datasektionens bowlingnämnd där vi medlemmar kan bowla gratis Tillsammans(fett)!! Bjud in alla era vänner och häng med på en rolig eftermiddag. Vi har också en slack som ni kan gå med i, skriv Pm till mig om ni vill bli tillagda (eller svara på formuläret nedan så löser det sig)

I år kommer Stack Overbowl ha flera tävlingar där man kan vinna fina märken, priser och allt det här får du HEELT GRATIS. Kom på fler av våra events så ökar ni chanserna för att få fler priser!

OBS: Eventet är öppet för medlemmar av datasektionen!

För att anmäla sig så är det bara att anmäla er i formuläret: https://forms.gle/oqX4mnKuJySTMKza8

Svara gärna senast söndag den 8/3 !!

Har ni märkt att ni inte kan dyka upp skulle det uppskattas om ni hörde av er asap!!

Gamlingpub!

DET VAR BÄTTRE FÖRR!! Jag minns tiderna när... Brukar du känna så ofta? Brukar du känna att tiden bara flyger för fort?

Då är den här puben något för dig!! Vi har gamlingmusik (gamla goda klassiker), Vi har Magnus, Vi har gamlingberättelser och mycket mer!

Minns ni till exempel tiden när vi inte var gifta med Media eller ens hade en sektionsbil( va!?? ) NEJ! Inte vi heller, men det finns andra som upplevt dessa tider och nu har ni alla chansen att hänga med dessa gamlingar och höra alla dessa berättelser och roliga historier från deras tid!

För er som inte vet är denna pub dedikerad till hjältarna som gått på data förr och tagit examen (eller asså ish tagit examen :/ ). Vi brukar årligen få besök av dessa härliga människor och får både höra om hur det var på deras tid men också visa de hur vi gör nuförtiden!

Till gamlingarna: Välkomna tillbaks till META( om ni ens vet vad META) från 17:17 vid Osquars backe 21! Kom o säg Hej till dagens dataloger eller hej till era gamla vänner!! OBS: Gå inte till ESCAPEN!!!!

TL;DR Kom förbi o träffa de här veteranerna! Ställ frågor till dem och vem vet! Ni kanske får höra på en rolig berättelse eller två (förmodligen mer än så)

Mat ›››››››››››››››› 30kr Öl & cider ›››››››››› 15 kr+ Drinkar & shots ›››› 35 kr+ Alkoholfritt ››››››››› 10 kr+

Bilder kan kommas att tas under puben, Skriv till oss direkt här på Facebook om ni inte vill fotas eller vill att vi tar bort en bild!

Puben är öppen för medlemmar i Data- och Mediesektionerna vid KTH och +1. Glöm inte leg och kårleg.

Idrott med idrottsnämnden

Ny vecka, nya möjligheter:)

I söndag spelade vi fotboll, kul att så många kom!⚽️

På söndag hittar vi på något annat.

Rösta i evenemanget, kom gärna med egna förslag, så utser vi en vinnare natten till lördag!

Ses på Söndag!

PS: Om du inte kan se evenemanget, gå med i Idrottsnämndens facebookgrupp: https://www.facebook.com/groups/datafotboll/

Nominera och ansök till THS Valberedning

Nu har ansökningsperioden till Valberedningen öppnat! Se till att nominera folk eller ansöka själva. Ansökning med CV och personligt brev skickas in till [email protected]. Ansökningarna stänger den 20:e mars.

THS kårfullmäktige kommer välja valberedningen på nästa KF.

För mer info kolla in annonsen på Techrec.