Ordförandevalets giltighet prövas på Extra-SM 27/1

Vi revisorer kommenterar nu på det nyligen lysta Extra-SM som ska äga rum den 27/1, eftersom informationen som gått ut till sektionsmedlemmarna i samband med kallelsen är ytterst knapphändig och då det är en viktig fråga för sektionen att ta ställning till.

Några dagar efter Glögg-SM fick vi revisorer per mail en fråga från Petter Djupfeldt (senare överlämnad till det resterande D-rektoratet pga att Petter själv ansåg sig jävig) rörande huruvida ordförandevalet var giltigt då Jacob Sievers inte vann urnvalet med enkel majoritet (50% av rösterna) utan enbart relativ majoritet (flest röster). Anledningen till att detta kan vara ett problem är att det i stadgarna står att enkel majoritet gäller om inget annat är föreskrivet, samt att det inte uttryckligen står vilken majoritet som gäller vid urnval i våra styrdokument.

Fallet är dock inte riktigt så enkelt, anser vi revisorer i vår tolkning, eftersom stycket om urnval är gammalt, ouppdaterat och refererar till en reglering i THS styrdokument som inte finns kvar längre sedan kårobligatoriet avskaffades. Vi tycker inte heller det är helt logiskt att använda något annat än relativ majoritet när man utför urnval på det sätt som vi har som praxis på sektionen.

Det råder dock skilda meningar i frågan och eftersom det inte är helt klart vad som ska gälla valde 2013 års D-rektorat att kalla till Extra-SM strax innan deras mandatperiod tog slut, vilket kommer äga rum den 27/1. På detta SM ska den tolkning vi gjorde prövas och om SM inte tycker den stämmer är det rimligt att ordförandeposten vakantsätts och att ett omval för ordförandeposten utlyses snarast möjligt. I ett sådant scenario skulle Vice ordförande Mattias Danielsson bli ställföreträdande ordförande tills en ny ordförande valts. Det bör tilläggas att valet inte har ogiltigförklarats i nuläget och att Jacob Sievers därmed är sektionsordförande sedan den 1 januari.

Det här var en väldigt kortfattad sammanfattning av situationen som den ser ut nu enligt oss. Det är vår förhoppning att det i handlingarna till SM går ut en mer detaljerad redogörelse som tar med berörda delar av styrdokumenten samt de argument som framförts både för och emot valets giltighet. Vi hoppas också att många dyker upp på Extra-SM, även ni som inte känner er insatta eller intresserade av formalia, då detta är en demokratiskt viktig fråga för sektionen.

Johan Stjernberg och Andreas Tarandi
Sektionsrevisorer 2013