Ex-jobb sammarbete mellan KI och KTH

Sedan 1998 har Sverige varit mycket långt fram inom forskningen runt psykologisk behandling förmedlad via Internet. Kortfattat handlar det om strukturerade KBT-behandlingar som ges via Internet istället för på traditionella sätt, och de har hittills visat förvånansvärt goda resultat och resulterat i 8 avhandlingar sedan 2002.

Vid Internetpsykiatrienheten i Stockholm (www.internetpsykiatri.se) finns sedan 2007 denna behandlingsform, framtagen i samarbete med Karolinska Institutet, som en del av den reguljära vården och belönades nyligen med Dagens Medicins pris ”Guldskalpellen”. Vi är angelägna om att hålla utvecklingsfanan högt och vill nu gå vidare med att börja använda applikationer för smartphones i våra behandlingar.

Det vi vill börja med är att under hösten 2011 ta fram en mobilapplikation som skulle fungera som ett stöd i vardagen för vuxna med ADHD. Den skulle vara en integrerad del i individuell eller gruppbaserad behandling som planeras under våren 2012 och skulle utvecklas parallellt med att manualen för gruppbehandlingen utarbetas. Slutmålet är sedan att gå vidare och kombinera app:en med en Internetbehandling. Den första prototypen tas under hösten/vintern fram i diskussion med projektets behandlare och genom utprövning på en mindre grupp patienter i reguljär vård. Viktiga aspekter av app:en blir användarvänlighet samt dess förmåga att underlätta konstruktiva och önskade beteendeförändringar hos patienten. En första kravspecifikation för appen har tagits fram.

Projetket är ett samarbete mellan KTH, KI och Stockholms universitet. Vi som jobbar i projektet är Viktor Kaldo, fil dr och psykolog som sedan 1999 har forskat, arbetat kliniskt och utvecklat tekniska plattformar samt implementerat internetbehandlingar. Birger Moëll går termin 8 på psykologprogrammet och kommer skriva sin examensuppsats inom projektet där han också är koordinator och har kontakt med patienterna. Berkeh Nasri är psykolog och blivande doktorand som kommer utveckla gruppmanualen och just nu arbetar med ADHD-patienter vid sidan av hennes tjänst på Internetpsykiatrienheten. Vi har även samverkan med överläkare Ylva Ginsberg som länge jobbat med ADHD-problematik. Från KTH är docent Olle Bälter (MDI) med som en möjlig handledare för ett examensarbete.

Vi önskar starta den konkreta utvecklingen av app:en så snart som möjligt.

Om du är intresserad eller har ytterligare frågor om projektet kontakta Birger Moëll på birger.moell@gmail.com alternativt Viktor Kaldo på viktor.kaldo@gmail.com.