Sammanslagning av D, E, ME & IT?

En utredningsgrupp på KTH undersöker just nu hur en sammanslagning av utbildningarna Datateknik, Elektroteknik, Mikroelektronik och Informationsteknik skulle se ut. Anledningen till detta är ett beslut rektorn fattat under våren om att tillsätta en sådan grupp.

Förslaget som det ser ut nu är att de nuvarande utbildningarna ersätts med enbart två ingångar – en vanlig ingång som kommer likna idag existerande “Öppen ingång” och en internationell ingång för de som vill kombinera sina studier med språkstudier. En ändring här blir att man inte kan söka t.ex. japanska redan när man söker in till KTH eftersom det bara ska finnas två ingångar och att språkvalet därmed senareläggs, i vissa fall förmodligen utan platsgaranti. Efter ungefär ett år med gemensamma kurser väljer man vilken utbildning man vill fortsätta med, vilka förmodligen kommer likna de idag existerande programmen.

Det bör noteras att detta inte är annat än en utredning just nu, och förslaget är att de nya ingångarna ska öppna hösten 2012 vid sidan av de redan existerande ingångarna för att sedan successivt ta över platser. Vi som är ansvariga för studiebevakningen på Datasektionen är skeptiska till hur denna nya lösning skulle kunna förbättra vår utbildning, och kommer att samtala med övriga inblandade sektioner för att planera hur vi ska gå vidare med våra åsikter.

Enligt rektorsbeslutet ska det slutliga förslaget vara klart senast i mars 2011, sedan ska fakultetsnämnden diskutera om de vill rekommendera förslaget eller inte i maj och ett slutgiltigt beslut tas av universitetsstyrelsen (KTH:s högst beslutande organ) i juni. Kontakta gärna studienämnden om du har några frågor eller åsikter och räkna med att mer information kommer under läsåret.

Alla med KTH-inloggning kan logga in och läsa rektorsbeslutet.