Talare och handledare för högstadietjejer

This text could not be translated automatically.

Vill du presentera datateknik och kommunikation för ett gäng högstadietjejer?
Vi på CSC-skolan ska arrangera ett evenemang som kallas Digigirlz och vars syfte är att locka tjejer till teknik och då speciellt datateknik. Det blir 20-25 tjejer i årskurs 8 eller 9 som kommer hit 27-29 oktober, hela dagarna. Det är ett samarbete med Microsoft, som kört evenemanget ett par gånger. Sannolikt kommer det att köras flera gånger här.
Min uppgift är att sy ihop ett program med entusiastiska talare och handledare – gärna unga och gärna tjejer. Detta är alltså ett sätt att försöka hitta dem. Det är bra om den som är talare vid ett pass kan handleda ytterligare något pass. Följande programpunkter kan vara lämpliga (men jag är öppen för andra förslag) Varje programpunkt bör innehålla en genomgång, men sen ska tjejerna jobba själva. De kommer att ha tillgång till var sin PC (i våra labbsalar eller ev. bärbar) och avancerad mobiltelefon.

Göra presentation av varandra

Genomgång av hur man jobbar i PowerPoint. Sedan får de göra en presentation av en kompis. Jobbar parvis. Visa upp presentationerna.

Mobilen

Olika sätt att använda den förutom att ringa. Kommunikation med dator.

Film

Demo av diverse filmer och verktyg. Göra en film.

Kommunikation och fildelning

Lagra egna filer så att de går att komma åt från olika datorer. Att dela filer med andra. Blogga. Vad skiljer kommunikation IRL från kommunikation via dator? Att lämna ut sig. Integritet.

Kommunikativa datorspel

Olika typer av datorspel som alternativ till att skjuta ner varandra. Kommunikation.

Guldkorn på webben

Visa några guldkorn på webben, som Live Maps. Att göra en webbplats med Visual Web Developer. Något om fotoredigering.

Teknikens utveckling

Hur tekniken förändrar samhället, vårt sätt att arbeta, tänka och leva – vår livsstil. Vart är vi på väg? Hur gör vi för att påverka? Vad är bra resp. dåligt.

Att plugga på KTH

Presentation av program och möjligheter (tänkte jag ta själv). Hur är det att vara student? Lunch på kåren i små grupper med var sin student. Rundvandring i lokaler.
Jag behöver hjälp av personer som kan leda de olika passen, av hjälphandledare (när tjejerna jobbar själva är det bra med ytterligare en person förutom passledaren som går runt och hjälper dem), cirka 5 personer till punkten att plugga på KTH inklusive lunchen och rundvandringen. Insatserna arvoderas på samma sätt som annan undervisning vid CSC-skolan.

Kerstin Frenckner, kfrenck@csc.kth.se, 7909754